Sundström suuntasi ensi kertaa kohti Ruotsia – kaksi isoa hanketta lähti käyntiin

Sundströmin historian ensimmäiset hankkeet Merenkurkun toisella puolen käynnistyivät Luulajassa ja Skellefteåssa touko-kesäkuussa. Ruotsin markkinat tarjoavat Sundströmille loistavia kasvumahdollisuuksia.

Gammelstad1
Maanrakennustyöt alkoivat toukokuussa Gammelstadin ratapihalla Luulajassa.

Tänä kesänä Sundström saavutti suuren merkkipaalun, kun yritys sai toteutettavakseen kaksi isoa hanketta Ruotsissa. Toukokuussa käynnistyneessä Luulajan hankkeessa uusitaan täysin Gammelstadin ratapiha, kun taas Skellefteåssa toteutetaan kesäkuussa alkanut laajamittainen tienparannusurakka. 

– Näiden hankkeiden kautta otamme Ruotsissa kerralla kunnon jalansijaa. Ruotsi on ollut meille jo pitkään strategisesti kiinnostava markkina, jota seuraamme tiiviisti, kertoo Sundströmin toimitusjohtaja Tommy Wikman

– Merenkurkun toisella puolen on meneillään ja tulossa suuria infrahankkeita, jotka luovat meille paljon mahdollisuuksia maantieteellisesti läheisen sijaintimme ansiosta – pääsemme paikan päälle jopa tunnissa, hän jatkaa.

Vastuu ratapihan maanrakennuksesta

Luulajan Gammelstadin hankkeen Sundström toteuttaa tiiviissä yhteistyössä rautatieurakoitsija Infranordin kanssa, joka on myös hankkeen tilaaja. Tarkoitus on uudistaa käytännössä koko vanhan ratapihan infra. 

– Ratapihaa laajennetaan 700 metriä ja raiteet uusitaan täysin. Sundströmin vastuulla on kaikki maanrakennustyöt kuivatuksineen ja kaapelireitityksineen, kun taas Infranord hoitaa radan päällysrakennetyöt, sähköistyksen ja turvalaitteet. Kyseessä on varsin monivaiheinen projekti, joka vaatii urakoinnin osapuolilta paljon yhteensovittamista, sanoo Sundströmin radanrakennuksen yksikönjohtaja Emil Sundström.

Ratapihan on määrä valmistua vuoden 2024 lokakuussa. Hankkeesta voi lukea lisää Ruotsin liikenneviraston sivuilta.

8 kilometriä uusittavaa tietä

Ruotsin liikenneviraston tilaamassa Skellefteån hankkeessa Sundström toimii pääurakoitsijana. Urakassa kunnostetaan vilkkaasti liikennöity lentokentän viereinen maantie – parannettavaa tietä asfaltointeineen on yhteensä kahdeksan kilometriä – sekä uusitaan katuvalaistus. 

– Ruotsissa on hieman erilaiset käytännöt, joten hanke on tuonut mukanaan paljon uutta. Sujuvassa yhteistyössä tilaajan kanssa hanke on kuitenkin edennyt suunnitellusti, toteaa Sundströmin maanrakennuksen yksikönjohtaja Emil Hagman.

Tiehanke valmistuu kokonaisuudessaan suunnitellusti syksyllä 2024, mutta pääosin urakka on valmis jo tänä syksynä. Lisätietoa löytyy Ruotsin liikenneviraston sivuilta.

Skellefteån tienparannusurakka on lähtenyt hyvin käyntiin.