Sanna Karalla on tekemisen meininki

Sanna vastaa Sundströmin kaivinkoneiden 3D-koneohjausjärjestelmistä ja viihtyy työssään erittäin hyvin.

Sanna Kara

Kuka olet ja mistä olet tullut Sundströmille?

Olen Sanna Kara, Sundströmin mittauspäällikkö. Koulutukseltani olen maanmittausinsinööri. Ennen kuin tulin töihin Sundströmille vuonna 2018, työskentelin Lapuan kaupungilla mittakartoittajan tehtävissä. Yleensähän maanmittarit kouluttautuvat ja suuntautuvat juuri kaupungeille ja maanmittauslaitoksille. Tämä Sundströmin työ on kuitenkin ihan oma mielenkiintoinen juttunsa. Hakeuduin töihin juuri tänne, sillä tykkään koneista ja täällä on upea tekemisen meininki.

Mitä työhösi kuuluu?

Vastaan Sundströmin ja meidän yhteistyökumppaneidemme kaivinkoneiden 3D-koneohjausjärjestelmistä ja 3D-malleista. Huolehdin, että joka projektille on saatavilla työmaalla oikeat kaivuumallit. Olen jatkuvasti yhteydessä kaivinkonekuljettajiin opastaen ja auttaen heitä. Siirtelen Infrakit-ohjelman kautta tarvittavia 3D-malleja työmaalta toiselle kaivinkoneiden tarpeiden mukaan.

Mitä kaivinkoneiden 3D-koneohjausjärjestelmät käytännössä tarkoittavat?

Ne ovat hyvin tärkeä osa-alue Sundströmin modernissa kaivinkonekalustossa. Kaivinkoneen kuljettajalla on käytössään näyttö, jossa koordinaattien mukaiset kaivuusuunnitelmat ovat koko ajan näkyvissä. Kun kauha osuu maahan, ohjelma kertoo, kuinka paljon juuri siitä sijainnista täytyy kaivaa. Jos vaikka rakennetaan tietä, järjestelmä kertoo leikkauspohjan sijainnin, eli kuinka paljon pitää täyttää hiekkaa ja mursketta, ja mihin esimerkiksi sadevesiputket tulevat.

3D-koneohjausjärjestelmän ansiosta perinteisiä mittamiehiä ei työmailla enää tarvita yhtä usein. Kun kaivettavaa paikkaa ei tarvitse arpoa ja ohjeet ovat järjestelmässä, työ on kustannustehokasta.

Mikä työssäsi ja työnantajassasi on parasta?

Antoisinta on onnistumisen tunne. Kun vie jonkun projektin maaliin ja kaikki menee hyvin. Kun saa porukalla tehdä ja kaikilla on hyvä draivi. Tykkään tosi paljon työssäni kehittää ja tutkia, miten prosessi saadaan vielä jouhevammaksi ja taloudellisemmaksi. Minusta on myös erityisen hauska käydä työmailla ja nähdä työn jälki sekä työkavereita.

Sundström on joustava työnantaja. Se luottaa työntekijöihinsä, että hommat hoidetaan. Meillä on tosi hyvä tiimihenki ja yhteispelaamisen meininki. Haasteet ja ongelmatilanteet ratkaistaan yhdessä ja hommat hoidetaan maaliin jouhevasti.

Jos minulla ei olisi jatkuvasti jotain projektia käynnissä, tylsistyisin. Tarvitsen toimintaa ja täällä sitä saa! Olen viihtynyt todella hyvin.

Mikä on ollut haastavinta?

Kun tulin Sundströmille töihin, olin nainen miesvaltaisella alalla enkä puhunut sanaakaan ruotsia. Myös kaikki prosessit vaativat tietenkin opettelua ja kehittämistä. Alkuvaihe vaati siis itsensä likoon laittamista. Minut otettiin Sundströmillä kuitenkin aivan mahtavasti vastaan. Olen saanut tosi hyvän ja lämpimän luottamussuhteen työntekijöihin.

Mitä odotat Sundström-uraltasi tulevaisuudessa?

Haluaisin, että meillä olisi jossain vaiheessa oma suurempi mittaustiimi, jonka tiiminvetäjä saisin olla. Haluan ja tähtään siihen, että Sundström on Suomen paras koneohjauksen osaaja, ja että meillä on tietomallintamisessa ja kaikista markkinoilla olevista tuotteista paras ja viimeisin tekniikka. Haluan myös itse kehittyä ja ylläpitää osaamistani huipputasolla. Meillä on isoja tärkeitä tilaajia, jotka vaativat paljon ja joiden vaatimuksiin haluamme tietenkin vastata.